Как да мотивирате детето да чете

 

Четенето е най-голямата магия. Чертички и кръгчета могат да предадат цялото знание на света, да вдъхновят, да разплачат, да трогнат, да издигнат или да принизят.

Четенето е най-лесният начин за пътуване във времето и в светове, които още не съществуват.

Как обаче да го обясним на детето, за което четенето е просто задача от училище, като на всичкото отгоре предложените книги и уроци невинаги отговарят на личните му интереси.

В навечерието на първия учебен ден ще ви предложим няколко съвета за превръщане на четенето от мъчение в забавление.

Ако искате то да чете, четете и вие

Книгите и четенето трябва да са част от живота, не само училищно занимание. Ако вие четете, детето ви ще прави същото.

Нека ви вижда с книга в ръка често, разказвайте му интересни истории, които сте прочели като деца, покажете му, че гледането в екрана на компютъра всъщност е безкрайно четене – включително и надписите на филма.

Разпитвайте го за интересите му, коментирайте, а накрая му предложете да прочетете нещо повече в интернет или в енциклопедията за темата, която го вълнува.

Така ще разбере, че с четене ще научава повече неща за интересните за него теми.

Говорете с ентусиазъм за училището и за ученето на уроците. Да, знаем колко е трудно, особено при сегашните учебници, пълни с трудни за възприемани термини, но заедно с учителите сме длъжни да помогнем на децата си да пребродят трудностите и да не убием в тях вроденото желание за учене.

Карайте детето си да ви разкаже какво е прочело, но не за да го изпитате, а защото на вас ви е интересно какво се случва в книгата му. Така ще му помогнете да премине от механично четене към изграждане на образи чрез думи.

Помолете го да ви чете докато готвите, например, но отново не като изпит, а като начин за забавление.

Дайте му възможност само да избира книгите си. И която и книга да избере, винаги го поощрете за избора му. Няма „сериозно“ и „несериозни“ книги. Важно е самото четене, докато се превърне в нужда, вътрешно желание и потребност.

С времето детето ви ще формира собствен вкус, но това е възможно само ако чете разнообразна литература.

Карайте го да ви чете важни за ежедневието неща. Например – какво съдържа някой продукт в магазина или какво пише на бележката от домоуправителя.

Така детето ви ще разбере, че четенето има и практическо приложение.

ИЗТОЧНИК: Edna.bg

17 септември 2015