ЧЕСТИТ МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТСКАТА КНИГА!

На рождената дата на Ханс Кристиан Андерсен и Международния ден на детската книга – 2 април, ще започне „Походът на книгите“, организиран от Асоциация „Българска книга“, чиято мисия е да насърчи четенето на книги при децата.

Традиционно месец април минава под знака на детската литература. Тази година за пети път се провежда националната кампания. По време на „Походът на книгите“, между 2 и 23 април, редица инициативи подкрепят мисията на кампанията за насърчаване на четенето сред децата.

На 2 април в 11:00 часа в Детския научен център „Музейко“ ще бъде дадено началото на петото издание на националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгата“. Тъй като сред основните стремежи на кампанията е достигането до най-малките читатели, то програма в деня на откриването е посветена изцяло на тях.

Специални гости ще бъдат авторите Стефан Иванов, Петя Кокудева и Захари Карабашлиев. В продължение на няколко часа те ще четат откъси от любимите си детски книги на малките гости и техните родители.

За паузите пък домакините от „Музейко“ са предвидили забавни работилници, в които децата ще се научат как се прави книга.

Началната дата на „Походът на книгата“ не е случайна, а съвпада с рождения ден на приказния Ханс Кристиан Андерсен (2 април 1805 г. – 4 август 1875 г. ).

През 1967 г. този ден е обявен за Международен ден на детската книга по инициатива на Международния съвет на книгите за младите хора (IBBY).

Краят на кампанията пък идва на 23 април – денят, обявен през 1995 г. от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право.

02 април 2016