Skip to main content

Ние предлагаме

Детски отдел на РБ „Стилиян Чилингиров” обслужва читатели до 14-годишна възраст, както и преподаватели, изследователи и студенти, чиято дейност има отношение към детската литература.

Отделът разполага със зала за заемане на литература за дома със свободен достъп до богати колекции от художествена, научнопопулярна и учебна литература, периодични издания и електронни носители на информация с анимационни, научнопопулярни и образователни филми. Тук малките читатели ще открият и литература на английски, немски, френски, руски и други езици. Детски отдел е с осигурен Wi-Fi достъп до интернет, като в детската заемна зала са оборудвани и пет читателски места за ползване на компютър.

Залата за заемане на литература на отдела е с достъп до Младежкия център на библиотеката – модерно обзаведено, уютно пространство за неформални срещи на младите хора в свободното време, срещи за разговор и обмен на идеи, за изкуство, забавления и хоби занимания, а също за наука и работа по проекти.

Отделът разполага и с уютна читалня с книжни колекции за ползване на място – забавни списания и комикси, 3D книжки, учебни помагала, енциклопедии, речници и друга справочна литература. Тук малките читатели ще открият и много други интересни и разнообразни възможности за забавно и полезно оползотворяване на свободното време – участие в различни творчески ателиета и обучения, прожекции на анимационни филми, забавления с конструктори, пъзели и други игри.

Детската читалня е подходящо и предпочитано пространство за провеждане и на едно от най-вълнуващите детски тържества – Празника на буквите. Залата е климатизирана и разполага с достатъчно места за родителите и приятелите на първокласниците.

Сред атракциите в Детски отдел е оборудваният във входното фаойе морски аквариум, наподобяващ автентичния подводен свят на кораловите рифове. Аквариумът радва малките читатели на библиотеката и техните родители от края на 2018 г., когато започна поетапното му заселване с екзотични морски обитатели – риби, корали, таралежи, морски звезди, скариди и други. Освен атракция, през годините аквариумът се превърна и в база за организиране на летните обучения в детския клуб „Морска акваристика” към Шуменската библиотека – и до момента единствената в България с подобен аквариум.

Детски отдел целогодишно организира за своите читатели срещи с детски автори и представяне на нови заглавия; конкурси в областта на детското четене, писане и изкуство; работилници и ателиета в различните направления на приложното творчество и др. Отделът гостува в шуменските училища и детски градини с четения и атрактивно представяне на детски книги. Активно работи в партньорство с образователните и обществените организации в Шуменския регион.

Телефон:

054 877 332, вътр. 109; 0879 060 072

 

Работно време:

понеделник – петък: от 9:00 ч. до 17:30 ч.

събота: от 9:00 ч. до 17:00 ч.

Почивен ден: неделя

Календар

Календар

Легенда:

Днес Ден със събитие Почивен ден Санитарен ден