Мумията Думи и златният скарабей / Тоска Ментен

Книга с илюстрации на Ели Хейс, част от поредицата „Мумията Думи„.

Представи си… Казваш се Гоотс Гутс, напълно нормално дете си, и живееш заедно с баща си Клаас в най-скучното място на света – Полдердам, никому неизвестно село, където всеки ден се случва едно и също. Но един ден влизаш в спалнята си, помирисваш нещо странно, оглеждаш се и намираш нещо, което ще промени света ти. В леглото ти има нещо. Или някой? Прилича точно на плаката в класната ти стая. Мумия. В леглото има една истинска, жива мумия. Гълташ си езика от уплаха, поклащаш глава, затваряш очи, броиш до десет и се надяваш когато ги отвориш тя да е изчезнала. Но мумията си е все още там, когато отвориш очи на „десет“… също и на „двадесет“. Е, какво правиш тогава?!

Преди четири хиляди години в Египет умира момче с дългото и трудно име Дарвиш Ур-Атум Мсамаки Минкабх Ишак-Ебони. Тъй като е син на фараона, тялото му е балсамирано и увито в лен. Като амулет в саркофага му е сложен и златният бръмбар скарабей на Mукатагара, за да го защитава в пътя му към небесното царство. Хиляди години по-късно по време на транспортирането на три скъпоценни саркофага в Холандия, удар от мълния, паднала точно върху скарабея, съживява малката мумия. Думи, на галено, скоро става част от всекидневния живот на семейство Гутс и в училище, и у дома. Но това, разбира се, е свързано с много недоразумения, комични и глупави ситуации, невъзможни обърквания и проблеми!

„Мумията Думи и златният скарабей“ е първата част от поредица от 5 книги. През 2010 г. книгата е отличена с престижната международна награда за детска литература „Белият Гарван“ в Мюнхен. През 2011 г. „Мумията Думи и златният скарабей“ получава първа награда в Детското и Младежко жури „Фландрия“, а след това печели и „Перото на Сената“ на Холандското Детско жури. Книгата е преведена в Германия, Франция, Полша, Турция, Италия, Китай, Австралия и Литва, и продадените екземпляри са над 100 хиляди. Правата на книгата за филм са продадени на продуцента Пол Воортхаузен.
Книгата интегрира многообразие от теми като приятелство, толерантност (към това да си различен), среща с други култури, история и география. Марникс Академия в Утрехт, а в последствие и други университети, препоръчват на своите студенти последна година „Детска педагогика“ (за начално училище) именно тази книга като един от методите в бъдещата им практика за осъществяване на здрава връзка между учител и ученик.

Тоска Ментен завършва Художествена академия и 13 години преподава рисуване и история на изкуството на деца над 10 години. От 2003 г. се занимава само с писане. До сега са издадени повече от двадесет книги от нея. Те основно са предназначени за деца на възраст 7 – 11 г., но са не по-малко забавни и за възрастни. Фантазия и чувство за хумор са основните „оръжия“ на Тоска Ментен. Нейните истории са пълни с комични герои, глупави ситуации и невъзможни обърквания, което ги прави гарантирано смешни.

18 април 2016