Лешникотрошачката / E. T. A. Хофман

Книгата е илюстрирана от украинската художничка Марина Пузиренко, като за своята работа по изданието тя е удостоена с наградата „Леся Украинка“.

„Лешникотрошачката“ е една от най-любимите коледни приказки, написана от големия немски писател E. T. A. Хофман. Изданието е с великолепни илюстрации, което ще очарова и най-взискателния читател. Увлекателната историята за едно момиче и омагьосан принц е популярна сред читателите по целия свят, тя ще разкрие пред вас свят на вълшебства, които стават само на Коледа.

„…И докато Мари весело чукаше с чукалцето, хаванчето приятно и мелодично звънеше като красива песничка. Лешникотрошачът много подробно описа страховитата битка с армията на Мишия крал и как претърпял поражение заради малодушната си войска, и как след това отвратителният Миши крал искал да го изгризе, и как, за да го спаси, Мари се принудила да пожертва много от неговите поданици, които били на служба при нея.

Той разказваше ли, разказваше, а Мари чустваше, че думите му и дори ударите на чукалцето в хаванчето се отдалечават и все повече затихват, докато накрая всичко потъна в мъгла – принцесите, пажовете, лешникотрошачът и тя самата… Нещо пееше, ромонеше, звучеше, ала и тези странни звуци постепенно се отдалечаваха и замираха… Мари сякаш се издигаше върху гребена на морска вълна, все по-високо и по-високо… все по-високо… все по-високо…“
Из книгата

02 май 2017