ФИНЧ

Шуменската библиотека се включва с прояви в Европейската седмица на програмирането

 Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” се включва в Европейската седмица на програмирането с организирани демонстрации и практическа работа с роботчетата Финч, подарени на библиотеката от Посолството на САЩ в България.

В планираните занимания ще се включат възпитаници на СУ „Сава Доброплодни”, СУ „Йоан Екзарх Български” и на клубовете „Графичен дизайн” и „Информационни технологии” към Център за подкрепа на личностно развитие – Общински детски комплекс в Шумен.

Заниманията ще ръководят Ангел Ангелов, преподавател по информатика в СУ „Сава Доброплодни” и Николай Лазаров, мрежови администратор в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”.

Програма на заниманията започва на 10 октомври, когато РБ „Стилиян Чилингиров” ще гостува от 8:15 до 9:00 ч. в СУ „Сава Доброплодни”  с демонстрация и практическа работа с роботчетата Финч, на 12 октомври организаторите ще се срещнат от 14:00 до 15:00 ч. с два класа от „Йоан Екзарх Български”, на 19 октомври библиотеката ще гостува в същото училище от 14:00-16:00  ч., а на 20 октомври от 10.00 часа тя ще посрещне клубовете „Графичен дизайн” и „Информационни технологии” към Център за подкрепа на личностно развитие – Общински детски комплекс в Шумен.

Инициативата Европейска седмица на програмирането стартира от Европейската комисия през 2013 г. като ежегодна кампания в европейските страни, насърчаваща организирането на разнообразни инициативи за развитие на изчислителното мислене и повишаване на цифровите умения. Тази година тя ще се проведе в периода 7-22 октомври, като в България инициативата се осъществява със съдействието на Посолството на САЩ и Фондация „Глобални библиотеки – България”.

09 октомври 2017