Трой и Флора са имената на първите рибки в морския ни аквариум

Десетки шуменчета, сред които и приятелите ни от Детска градина „Слънце”, участваха в откриването на морския аквариум в библиотеката и приветстваха първите му обитатели – двойка рибки „Клоуни”, морски таралеж и скарида. След жребий от постъпилите седем предложения бяха определени имената на първите рибки. Те се казват Трой и Флора, а тяхна кръстница е Христислава Емилова от Шумен.  Любопитните малчугани научиха и много интересни факти за морската акваристика и екзотичните й обитатели от биолозите Галя и Андон Герчеви.

Изграждането на морския аквариум започна в края на месец октомври и поетапно в него бяха заселени красиви корали, тръбни червеи, морски звездички и охлюви. В началото на следващата година в аквариума ще бъдат заселени още рибки, морска звезда, скариди и др.

Регионална библиотека „СтилиянЧилингиров” е първата в страната библиотека с обществен морски аквариум, дарен поидея на инж. Деян Златев от „Инвестиционно проектиране” ЕООД и „Аквариуми итерариуми” ЕООД. Дарението е по повод настоящата Световна година на рифа.

13 декември 2018